Cooperació

amnb el flyer

Sant Cugat a l’Àfrica:

Conèixer i donar suport in situ a projectes a l’Àfrica a travès d’una contrapart local amb experiència i arrelament. Per aquest motiu tot s’ha dissenyat en cooperació i la supervisió de Music Crossroads Malawi.

A travès de la música i l’educació generar processos de canvi, lideratge i transformació personals i socials, amb la gent del país com a impulsora i protagonista de tots ells.

Línies que orienten el projecte a Malawi

  • Un projecte compartit i co-organitzat, no un pla europeu per a l’Africa, sinó el resultat del treball d’un equip mixta coordinat i en cooperació real.
  • L’activitat educativa és cabdal per a la transformació social.
  • La formació de mestres és cabdal per a transformar la base social des de les primeres etapes educatives i per a crear un projecte auto sostenible de llarg abast. La formació de mestres a Malawi és molt breu  i òbviament no els arriben molts recursos pedagògics ni eines per a la seva activitat com a docent.
  • El projecte ha d’arribar a ser auto sostenible.
  • La música com a eina educativa és una eina estratègica molt efectiva. La formació musical del professorat es podria veure com un objecte de luxe donades les fonamentals mancances  d’aquest país, però hi ha raons sobrades que justifiquen l’ús de la música com a canal de transformació. Estem convençuts de la força de la música en el procés educatiu, tant per les habilitats que comporta com per la capacitat de penetració emocional i social que provoca.

Objectius concrets:

Donar suport a la tasca dels mestres d’aquell país.

Des de 2010:

  • Un programa per a formadors de formadors: necessari per a garantir la supervivència del projecte.
  • Un programa de formació continuada del professorat  a càrrec d’especialistes voluntaris amb una preparació adequada.
  • Dotar les aules de material educatiu adient per a les aules d’aquell país. Llibres, instruments, cançoners… Sense caure en la colonització cultural, cal estructurar les vies perquè el material de treball sigui el repertori propi de la seva cultura. Vàrem començar sense materials propis, però el 2013 ja vàrem editar el primer cançoner-llibre de música basat en repertori propi de les cultures d’aquest país.  Després d’haver preparat un equip capaç de transcriure i editar aquests materials. Avui amb el suport de la UNESCO.

S’han creat diferents formacions que ajuden a materialitzar el projecte.

A) Hear Us Kid’s. Un grup que avui acull a 150 nois i noies en edat escolar, i als que a travès del treball musical (cançons i danses tradicionals) se’ls fa un seguiment escolar, un treball d’empoderament i reflexió personal.

B) El Festival Hear Us. Dóna cabuda a 16 escoles (algunes d’elles amb prop de 6000 alumnes) i que serveix d’incentiu per a estendre el treball iniciat a aquestes escoles. El grup finalista és el que podrà enviar alumnes a l’intercanvi anual a Catalunya.

C) Model Choir. Un cor obert a tots els qui volen aprofundir en el seu aprenentatge musical. I de fet una plataforma perquè als seus llocs de treball o als col·lectius on es vinculen puguin trametre els valors proposats des de MC Malawi.

D) Buku la nyimbo. Ja s’ha editat el primer volum (2014) i a partir d’aquest l’UNESCO ha continuat amb un projecte de recuperació de la música i les danses pròpies d’aquestes cultures. Ara cal retornar aquest material a les escoles i al professorat per al seu ús a l’aula.