Aprenem a cooperar

Aprenem a Cooperar és un projecte destinat a fomentar la cooperació i l’intercanvi cultural entre Malawi i Catalunya, on s’impulsa la coneixença de Malawi, de la contrapart (Music Crossroads-Malawi) i de la nostra ONG, així com la cooperació bidireccional. Es tradueix en la realització d’un seguit de tallers als centres educatius de primària i secundària de Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Rubí i Barcelona. Aquests tallers es troben dintre del Pla de Dinamització Educativa (PDE) de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Aprenem a cooperar pretén apropar a l’alumnat de primària i secundària el model de cooperació basat en la solidaritat, el respecte, la coneixença mútua i l’anàlisi de tots els factors que intervenen en aquest procés, deixant de costat la concepció tradicional de la cooperacio. S’aposta per una cooperació global, en la que intervinguin els mateixos agents de canvi i es fomenti l’apoderament de les persones amb el que això comporta (valors, organització, treball en equip…).

El projecte és dur a terme en coordinació amb el professorat dels centres i en la primera presa de contacte es planteja als infants i joves la presentació de projectes que es puguin implementar a Malawi per la millora del país. És una manera en què es fomenta l’apoderament, el lideratge i l’emprenedoria entre els joves.

Durant la primera sessió de treball es realitza aquest taller amb una base teòrica i explicativa basada en:

  • Taller d’introducció al context socioeconòmic i geografia de Malawi
  • La cooperació entesa com una eina de transformació social
  • Coneixença de Music Crossroads i Petits Músics del Món
  • Noció bàsica dels projectes desenvolupats a Malawi per Petits Músics del Món

En la segona etapa del projecte, un grup de 10 infants i 3 professors de Malawi venen durant tres setmanes a Sant Cugat, on són acollits per diveres families. Aquests es troben seleccionats per la nostra contrapart, atès que estudien música o dansa en MCM o estudien en algun dels centres de primària i secundària propers a l’Àrea 23 (Lilongwe). Formen el grup del Hear Us Children Choir i en aquest intercanvi es realitzen diversos tallers als centres educatius participants al projecte d’Aprenem a cooperar.

Visiten les escoles participants mostrant la seva cultura, balls i música tradicional malawiana. Aquest espai suposa un intercanvi cultural bidireccional, on es crea un ambient de solidaritat i col·laboració i a més, això permet als infants del Hear Us Children Choir donar a conèixer la seva música tradicional. L’intercanvi suposa una gran oportunitat per conèixer una altra cultura, compartint diferents coneixements entre els joves de Sant Cugat i Lilongwe. Aquesta experiència incideix en diverses àrees dels infants, tant en l’àmbit educatiu com personal. Les visites i els tallers duts a terme als centres catalans permeten als joves veure altres formes d’aprenentatge i els ajuda a treballar la cooperació, les problemàtiques globals de Catalunya i Lilongwe.


Els nois del Hear Us Children Choir assumeixen el repte de viatjar a un altre país, separant-se de la seva família i amics, fet que suposa un xoc cultural. A més, s’han d’integrar dintre d’un nou nucli familiar, on aprenen altres models familiars. Els docents del Hear Us Children Choir i dels centres catalans tenen l’oportunitat d’adquirir noves formes d’educar als infants i habilitats metodològiques i pedagògiques.