Aprenem a cooperar
Aprenem a Cooperar és un projecte destinat a fomentar la cooperació i l’intercanvi cultural entre Malawi i Catalunya, on s’impulsa el coneixement de Malawi, de la contrapart (Music Crossroads-Malawi) i de la nostra ONG, així com la cooperació bidireccional. Es tradueix en la realització d’una sèrie de tallers en els centres educatius de primària i secundària de Sant Cugat de Vallès, Sabadell, Rubí i Barcelona. Aquests tallers es troben dins el Pla de Dinamització Educativa (PDE) de l’Ajuntament de Sant Cugat de Vallès.
Aprenem a cooperar pretén apropar l’alumnat de primària i secundària el model de cooperació basat en la solidaritat, el respecte, el coneixement mutu i l’anàlisi de tots els factors que intervenen en aquest procés, deixant de banda la concepció tradicional de la cooperació. S’aposta per una cooperació global, en què intervinguin els mateixos agents de canvi i es fomenti l’empoderament de les persones amb el que això comporta (valors, organització, treball en equip …).
El projecte és dur a terme en coordinació amb el professorat dels centres i en la primera presa de contacte es planteja als nens i joves la presentació de projectes que es puguin implementar a Malawi per a la millora de país. És una manera en què es fomenta l‘apoderament, el lideratge i l’emprenedoria entre els joves.
Durant la primera sessió de treball es realitza aquest taller amb una base teòrica i explicativa basada en:
-
Taller d’introducció al context socioeconòmic i geografia de Malawi.
-
La cooperació entesa com una eina de transformació social.
-
Coneixement de Music Crossroads i Petits Músics del Món.
-
Noció bàsica dels projectes desenvolupats a Malawi per Petits Músics del Món.
En la segona etapa de el projecte, un grup de 10 nens i 3 professors de Malawi venen durant tres setmanes a Sant Cugat, on són acollits per diverses famílies. Aquests es troben seleccionats per la nostra contrapart, atès que estudien música o dansa en MCM o estudien en algun dels centres de primària i secundària propers a l’Àrea 23 (Lilongwe). Formen el grup del Hear Us Children Choir i en aquest intercanvi es realitzen diversos tallers en els centres educatius participants en el projecte de «Aprenem a cooperar».
Visiten les escoles participants mostrant la seva cultura, balls i música tradicional malawià. Aquest espai suposa un intercanvi cultural bidireccional, on es crea un ambient de solidaritat i col·laboració i a més, això permet als nens del Hear Us Children Choir donar a conèixer la seva música tradicional. L’intercanvi suposa una gran oportunitat per conèixer una altra cultura, compartint diferents coneixements entre els joves de Sant Cugat i Lilongwe. Aquesta experiència incideix en diverses àrees dels nens, tant en l’àmbit educatiu com personal. Les visites i els tallers duts a terme als centres catalans permeten als joves veure altres formes d’aprenentatge i els ajuda a treballar la cooperació, les problemàtiques globals de Catalunya i Lilongwe.
Els nois del Hear Us Children Choir assumeixen el repte de viatjar a un altre país, separant-se de la seva família i amics, el que suposa un xoc cultural. A més, s’integraran dins d’un nou nucli familiar, on aprenen altres models familiars. Els docents del Hear Us Children Choir i els centres catalans tenen l’oportunitat d’adquirir noves formes d’educar els nens i habilitats metodològiques i pedagògiques.