Cinc cèntims sobre Malawi

Petits Músics del Món treballa a Lilongwe, la capital de Malawi i incideix sobretot a una de les àrees més pobres de la ciutat, l’Àrea 23. Malawi és un país de República presidencialista d’Àfrica que limita amb Zàmbia, Moçambic i Tanzània. Malawi té 18,5 milions d’habitants i la capital, Lilongwe consta de 812.000 persones. Malawi es troba entre els 20 països més pobres del món, ocupant el número 172 en l’índex de Desenvolupament Humà (IDH), amb una renda per càpita de 330 dòlars.

Malawi mostra una estructura econòmica i un Producte Interior Brut (PIB) baix, on el sector primari segueix sent la font principal d’ingressos del país. Aquestes engloben l’agricultura, la pesca i la mineria, essent l’agricultura la major activitat econòmica del país. La pesca segueix sent una àrea important d’ingressos, sobretot en la regió del Llac Nyasa, on unes 200.000 persones treballen de forma directa en aquest sector.

És un país bàsicament agrícola, amb una producció centrada en el blat, el té, el sucre i el cafè. Gran part de la població viu en zones rurals i el 85% de malawians es dediquen a aquesta activitat, la qual suposa el 90% dels ingressos d’exportació. Les zones rurals presenten una manca de xarxes de distribució d’aigua, abastiment i de sistemes de rec. Aquesta realitat implica una dependència absoluta de les condicions meteorològiques, deixant a la població agrícola en una situació molt vulnerable.

El país ha patit dues sequeres molt intenses, així com inundacions greus el 2015 i 2016 que van impactar de forma directa a la població de Malawi. L’any 2016 va tenir lloc a Malawi el Niño, un fenomen climàtic que es troba relacionat amb l’escalfament del Pacífic oriental equatorial, el qual va suposar l’augment de les temperatures i una sequera molt aguda. Com a conseqüència, molts rius, camps de conreu, collites i pous es van veure afectats, provocant una escassetat d’aliments i de bestiar i donant-se un augment del nombre d’incendis.

Malgrat aquestes dificultats Malawi segueix sent un país pacífic i estable amb un gran potencial, fet que facilita que Petits Músics del Món intervingui en aquesta zona.

Aquestes problemàtiques en el camp i en les zones rurals es tradueixen en fluxos migratoris interns cap a les ciutats, en especial cap als barris urbans més precaris, com seria el cas de l’Àrea 23 de Lilongwe. Aquesta àrea es troba a l’extrem sud oriental de Lilongwe i és la zona concreta en la que Petits Músics intervé.

És una àrea que està situada al sud-est de la ciutat, on la població és majoritàriament d’ètnia chewa i es caracteritza per uns ingressos baixos obtinguts d’un treball precari. En aquesta zona es troba ubicada la nostra contrapart, Music Crossroads-Malawi, la qual també pateix les mateixes mancances que la majoria d’assentaments de Lilongwe.

L’Àrea 23 es troba a uns 10 km del centre de la ciutat, a una distancia considerable i de difícil accés sense l’ús del transport. Aquest suposa un gran cost per la majoria de famílies que disposen d’un sou baix per mantenir-se. En els assentaments de Lilongwe s’han construït escoles, però aquestes no cobreixen l’escolarització de totes les nenes i els nens ni aconsegueixen oferir una educació integral i de qualitat. Almenys el 70% dels assentaments que envolten Lilongwe no compten amb prou places pels estudiants.

Això ha implicat una gran massificació de les aules, arribant a una ràtio d’1 professor per 120 alumnes. Cal destacar que els centres educatius tampoc compten amb els recursos adequats; hi ha una manca de taules, cadires i material escolar. Aquestes mancances i dificultats educatives estructurals obstaculitzen el desenvolupament de l’educació.

El paradigma de la COVID-19 ha augmentat aquestes diferències socioeconòmiques, repercutint de forma més negativa als agricultors, petits comerciants i a famílies amb menys recursos. Per conèixer la situació de la COVID a Malawi i les seves conseqüències, feu clic aquí.