L’infern albí a Malawi

13 de juny és el dia Internacional de Sensibilització sobre l’albinisme. El que significa que les organitzacions que lluiten diàriament a tot el món per millorar les condicions i la qualitat de vida de les persones que tenen aquesta condició genètica ens unim per alçar la veu en defensa d’aquest col·lectiu tan discriminat, estigmatitzat i perseguit en totes les nostres societats.

A Malawi les persones amb albinisme afronten l’amenaça constant de ser assassinades per a l’obtenció de membres dels seus cossos, en un país on la gran majoria dels crims macabres realitzats a aquest col·lectiu no es resolen, molt menys es castiguen i on es prega les seves autoritats que han de reformar el sistema judicial i penal per protegir les persones amb albinisme.

Els casos no són aïllats milers de persones amb albinisme i els seus familiars viuen en un recel continu a Malawi, i el terror afecta tant a menors i adults, en una societat en la qual hi ha el mite que els ossos o certes parts de l’organisme de aquestes persones atrauen la riquesa o són de caràcter màgic, de manera que hi ha un comerç amb les parts d’aquests cossos per fer bruixeria.


La xifra de delictes denunciats des 2014 contra persones amb albinisme a Malawi ha incrementat als 148 casos, que contenen 14 assassinats i set temptatives d’assassinat, segons xifres emeses per la policia. No obstant això, segons les dades d’Amnistia Internacional almenys 21 persones amb albinisme han estat víctimes d’homicidi des d’aquest any.


Les persones amb albinisme afronten grans esperes en l’obtenció de justícia, el ritme al qual s’ultimen les seves causes és lent, en comparació amb el d’altres casos penals. Únicament un 30 per cent dels 148 casos denunciats de presumptes delictes contra aquest col·lectiu s’han tancat, segons les últimes estadístiques del Servei de Policia de Malawi i del Ministeri de Justícia i Assumptes Constitucionals d’aquest país. Només un cas d’assassinat i un d’intent d’assassinat s’han jutjat satisfactòriament.


Un pas positiu és el compromís de la renovació del govern amb la protecció de les persones amb albinisme durant la commemoració del Dia Internacional de Sensibilització sobre el Albinisme a Kasungu. No obstant això, es creu que és necessària una estratègia de drets humans que inclogui conscienciació en els drets i mesures, per abordar les causes dels crims contra persones amb albinisme i per posar fi als atacs.