Persones amb albinisme a l’Àfrica austral: una emergència a la que hem de respondre
Persones amb albinisme a l’Àfrica austral: una emergència a la que hem de respondre

Persones amb albinisme a l’Àfrica austral: una emergència a la que hem de respondre

A propòsit de les persones amb albinisme a l’Àfrica, ja estem tirant endavant algunes idees que s’aniran concretant en el proper curs. Com ja sabeu, Petits Músics del Món treballa a Malawi, un país de l’Àfrica austral que s’ha convertit en un infern a la terra per a les persones amb albinisme. I això d’infern no ho diem només nosaltres, ho diu Amnistia Internacional (AI), ho diuen altres ONGD o organismes de l’Església Catòlica, com la Comissió de Justícia i Pau de Malawi, ho diuen des de la Comunitat Musulmana… I, per descomptat, se’n fan ressò els mitjans de comunicació locals i internacionals que periòdicament informen sobre crims, intents d’assassinats o segrestos de membres d’aquest col·lectiu.
L’any passat, Amnistia Internacional denunciava més de 117 incidents a Malawi, inclosos assassinats, segrestos i agressions i profanacions de tombes. Les xifres queden molt lluny de les reals. Per motius de tota mena – culturals, socials i també econòmics – aquests crims no es denunciaran mai. I per a moltes famílies trobar les despulles dels seus éssers estimats és una tasca quasi impossible i, segons reconeix AI, “a moltes d’aquestes persones ja no se les veurà mai més”.
A Malawi es calcula que hi podria haver unes 10.000 persones amb albinisme. I cap d’elles es pot sentir segura. Dones, nenes i nens, però, són, de llarg, el grup més vulnerable. Segons dades de l’Associació de Persones amb Albinisme de Malawi (APAM), dones i infants suposen el 95 per cent de les víctimes! En el cas de dones i nenes s’hi afegeix un altre component: la violència sexual. En algunes zones de l’Àfrica austral – i Malawi no és l’excepció – es considera que mantenir relacions sexuals amb noies o dones albines és un mètode per guarir la SIDA.
Segons el director executiu de l’APAM, Boniface Ophiyah Massah, la ignorància és un dels factors que alimenta la violència contra les persones amb albinisme. Però, Amnistia Internacional, i també ho fem nosaltres com a Petits Músics del Món, responsabilitza el govern per la seva inacció. També és important però, la participació de la societat civil en la recerca de solucions.
La directora internacional d’AI per a l’Àfrica austral, Deprose Muchena, denuncia la poca seguretat per a les persones amb albinisme a Malawi malgrat un nombre creixent d’atacs contra elles”. I és que el govern de Malawi té unes obligacions en matèria de drets humans quant a la protecció del dret a la vida de totes les persones. Però la policia diu que són les persones amb albinisme les que han de reforçar les mesures de seguretat.
En qualsevol cas, el que està clar és que cal promoure un estat d’opinió que deslliuri les persones amb albinisme dels mites, les falses creences i els prejudicis que les envolten. 
De fet, la Comissió Catòlica de Justícia i Pau de Malawi (CCJP) expressava en un comunicat que “en el món contemporani on la ciència i la biologia ja ens han donat molts avenços positius, no veiem que no hi hagi diferències entre les parts del cos d’un albí i no albí. La CCJP – continua el comunicat – ha observat dolorosament que fins i tot parents molt propers i les pròpies comunitats abusen de les persones amb albinisme en no proporcionar-les l’atenció que es mereixen i, en alguns casos, sent fins i tot còmplices de segrest”.
La situació es complica encara més per a les persones albines a Malawi quan els països veïns posen en marxa exitoses campanyes – implicant la societat civil – per protegir-les. Les polítiques al respecte impulsades a Tanzània o a altres països de la regió han disparat el nombre d’intents de segrest d’albins a Malawi, on les mesures de protecció han quedat en paper mullat.  
L’experta independent de l’ONU per temes de drets humans i albinisme, Ikponwasa Ero, ha estat molt dura amb la situació a Malawi, en considera que allà la situació és una “emergència” i que la gent amb albinisme estava sent amenaçada per una sistemàtica extinció. “Es tracta d’una potent barreja de pobresa, bruixeria i forces del mercat”. Cal recordar que per un cos sencer d’una persona albina s’ofereix fins a 70.000 euros. 

Amb tot, Ikponwasa Ero, a hores d’ara una de les persones més influents a l’Àfrica, està convençuda que “si es posen recursos i energies per a donar a conèixer el tema, serà cosa d’uns pocs anys que començarem a veure la diferència”.  Nosaltres també ho creiem. 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies