La tragèdia de les persones albines a l’Àfrica austral

Aquesta és la Blessings, una noia albina de Malawi
Una de les tantes tragèdies oblidades a l’Àfrica és el de les persones amb albinisme. Independentment dels problemes de salut que pateixen, que són molts, la seva situació és dramàtica: discriminats, perseguits, mutil·lats,  assassinats…
Ningú no sap quants albins i albines hi ha a l’Àfrica. Així que les xifres acostumen a ser orientatives. Per posar uns exemples, a Zàmbia en són 25.000; a Zimbabue es calcula que hi haurà uns 70.000; a Tanzània podrien ser 35.000, mentre que a Malawi serien uns 10.000… I tots, a banda de patir la mateixa malaltia, viuen sota l’amenaça permanent de ser segrestats i assassinats.  Així que el destí de molts ha estat el de viure amagats tota la seva vida.
Si bé a l’Àfrica austral han començat a sorgir grups que defensen les persones amb albinisme, la feina per trencar amb les superticions i els mites que hi ha al seu voltant és molta. Per exemple, la creença popular és que no poden estudiar perquè no tenen intel·ligència, no se’ls pot tocar perquè et contagien la seva malaltia i fins i tot es diu que els albins no moren, desapareixen perque no són humans sinó esperits…
I una de les grans preocupacions és la inacció internacional davant d’una tragèdia humana que supera els pitjors dels malsons. Les parts del cos d’una persona albina tenen preu: cabells, ossos, genitals, extremitats… arribant-se a pagar 70.000 euros per “un albí sencer!” En mans d’un bruixot, les parts del cos d’un albí poden fer ric el client o guarir-lo de malalties com la SIDA.
Alguna cosa cal fer. Petits Músics del Món s’ha proposat, de moment, donar a conèixer aquesta realitat arreu de Catalunya. És una petita gota d’aigua a l’oceà… Però com se sol dir, tot llarg viatge – i aquest ho serà – comença amb un pas.